Laktózérzékenység

Alex fiam 3,5 éves korában derült ki, hogy laktózérzékeny, mégpedig egy hasmenéses vírus után alkalmanként görcsölt a hasa és habos volt a széklete. A gyermekorvos utalt be minket a gastroenterológiára, ahol egy befújásos légzésvizsgálaton derült fény a laktózérzékenységére. Úgy gondolom, hogy nagy "szerencsénk" van a laktózérzékenységgel, mert diétáját könnyebb betartani, mint a tejfehérjeallergiának. Többnyire az interneten gyűjtöttem össze az alábbi információkat, melyek segítettek a diéta betartásában.

A leggyakoribb táplálékallergia a laktózérzékenység, amely a laktózbontó enzim teljes vagy részleges hiánya, melynek következtében a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből és a vastagbél baktériumai bontják el. 


3 csoportja van:
  1. Elsődleges laktózérzékenység: számos ázsiai és afrikai országban alakul ki, ahol nem fogyasztanak tejterméket.
  2. Másodlagos laktózérzékenység: akut bélfertőzések, gyulladásos bélbetegségek és lisztérzékenység idézheti elő.
  3. Veleszületett laktózérzékenység: genetikai rendellenesség, már a születéskor jelentkezik
Tünetei:
  1. hasi fájdalom, görcsök, puffadás
  2. hasmenés
  3. bűzös széklet
Alex fiamnál hasi görcsök és habos széklet jelezte, hogy baj van.

Az étrendet meghatározza az egyéni tolerancia: vannak olyan betegek akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, míg másoknak teljes tejcukormentes diétát kell tartani.

Tejcukrot tartalmaz:
  1. tehén-, juh-, kecsketej
  2. író
  3. tejpor
  4. tejsavópor
  5. tejsavó
  6. citopánpor
  7. Laktit-E966
  8. laktoszérum
  9. vaj
  10. péksütemények fogyasztása egyéni tolerancia függvénye
  11. instant levesek
  12. salátaöntetek
  13. félkész és késztermékek
  14. joghurt és kefir a legtöbb betegnél nem okoz panaszt
  15. húsipari termékek: virsli, felvágottak, pástétomok
  16. húsleveskockák
  17. reggeli müzli
  18. gyógykészítmények: számos gyógyszer és homeopátiás tabletta tartalmaz laktózt
Fogyasztható:
  1. félkemény és kemény sajtok: Pannónia, Parmezán, Trappista, Gouda, Eidami, Camembert, Brie, Roquefort
  2. Liga margarin, Delma light
  3. túró
  4. vizes tésztájú zsemle, kifli
  5. laktózmentes termékek ( mi a Spar free from termékeit vásároljuk, tejfölt, túró rudit, vajat, tejet, joghurtot )
  6. növényi alapú tejszín
  7. szójatej, rizstej, kókusztej, zabtej
  8. tofut használhatunk túró és sajt helyett
Nagyon fontos a kalcium és D-vitamin pótlása diófélék, olajos magvak, mák, mogyoró, mandula, napraforgómag, zöldségfélék, bab, brokkoli, kel és hal gyakori fogyasztásával.