A leggyakoribb táplálékallergia a laktózérzékenység, amely a laktózbontó enzim teljes vagy részleges hiánya, melynek következtében a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből és a vastagbél baktériumai bontják el.
3 csoportja van:
- Elsődleges laktózérzékenység: számos ázsiai és afrikai országban alakul ki, ahol nem fogyasztanak tejterméket.
- Másodlagos laktózérzékenység: akut bélfertőzések, gyulladásos bélbetegségek és lisztérzékenység idézheti elő.
- Veleszületett laktózérzékenység: genetikai rendellenesség, már a születéskor jelentkezik
- hasi fájdalom, görcsök, puffadás
- hasmenés
- bűzös széklet
Az étrendet meghatározza az egyéni tolerancia: vannak olyan betegek akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, míg másoknak teljes tejcukormentes diétát kell tartani.
Tejcukrot tartalmaz:
- tehén-, juh-, kecsketej
- író
- tejpor
- tejsavópor
- tejsavó
- citopánpor
- Laktit-E966
- laktoszérum
- vaj
- péksütemények fogyasztása egyéni tolerancia függvénye
- instant levesek
- salátaöntetek
- félkész és késztermékek
- joghurt és kefir a legtöbb betegnél nem okoz panaszt
- húsipari termékek: virsli, felvágottak, pástétomok
- húsleveskockák
- reggeli müzli
- gyógykészítmények: számos gyógyszer és homeopátiás tabletta tartalmaz laktózt
- félkemény és kemény sajtok: Pannónia, Parmezán, Trappista, Gouda, Eidami, Camembert, Brie, Roquefort
- Liga margarin, Delma light
- túró
- vizes tésztájú zsemle, kifli
- laktózmentes termékek ( mi a Spar free from termékeit vásároljuk, tejfölt, túró rudit, vajat, tejet, joghurtot )
- növényi alapú tejszín
- szójatej, rizstej, kókusztej, zabtej
- tofut használhatunk túró és sajt helyett