Piskótatészta:
A könnyű, laza piskóta alapja a levegő, mely a tojássárgája és a tojásfehérje felverésekor kerül a tésztába. Fontos, hogy a fehérjét alaposan, a lehető legkeményebbre verjük fel és a sárgáját egészen habosra, fehéredésig keverjük. A lisztet szitálva szórjuk a tojássárgás cukros masszába, mivel így is levegőt juttatunk a sütibe. A kikevert tésztát ne hagyjuk állni, azonnal süssük meg. A sütőformát vajazzuk ki és lisztezzük be, de ehelyett használhatunk sütőpapírt is, de ezt még a meleg tésztáról húzzuk le. Előmelegített sütőben , 180 fokon kezdjük meg a sütést és sülés közben ne nyitogassuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a piskóta. Mielőtt kivennénk a sütőből a piskótát, végezzünk tűpróbát. Ha ragad rá a tészta még nem sült meg, de ha a teteje barna, akkor alufóliával takarjuk le. A készre sült piskótát rácson hagyjuk kihűlni, különben ragacsos lesz.
6 tojásfehérjét egy csipet sóval habverővel keményre verünk. A tálnak víz- és zsírmentesnek kell lenni.
6 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot. 6 evőkanál lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral és beleszitáljuk a masszába. A felvert fehérjét óvatosan fakanállal belekeverjük a tésztába. Kb. 30-35 percig sütjük az előmelegített sütőben. Tűpróbát ne felejtsük el!
Én minden tortát e recept szerint készítek el 24 cm-es sütőformában. Ha nagyobb formánk van, csináljuk meg 8 illetve 10 tojásból és akkor 8 vagy 10 evőkanál cukor és liszt kell a tésztába.
Piskótatekercs:
6 tojásfehérjét 8 dkg cukorral habosra keverem.
6 tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverem, majd hozzáadok 1 citrom reszelt héját és 12 dkg lisztet beleszitálok. A keményre felvert habot itt is óvatosan keverjük bele. A tepsit kivajazzuk, lisztezzük vagy sütőpapírt teszünk bele. Én utóbbit szoktam használni a tekercsnél. 160 fokos sütőben 15 percig sütjük. A piskótalapot nedves konyharuhára borítjuk, majd a papírt lehúzzuk róla. A tésztalapot egy másik nedves konyharuhával letakarjuk és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, megtöltjük vajkrémmel, pudinggal vagy túrókrémmel. Ha lekvárral szeretnénk ízesíteni, akkor a még meleg piskótalapra kenjük és úgy tekerjük fel egy másik konyharuhával.
Kevert tészta:
A kevert tészta töményebb és tartalmasabb, mint a piskóta. A süti elkészítésénél nagyon fontos a recept által leírt sorrend betartása. A liszt hozzáadása után már ne keverjük tovább a tésztát, mert ragacsos és túl tömény lesz. Ha sűrű lesz a massza, akkor óvatosan keverjünk hozzá a végén 2-3 evőkanál tejet. A formát alaposan vajazzuk és lisztezzük ki, különben beleragad a tészta.
4 tojásfehérjét 7,5 dkg cukorral verjünk keményre.
20 dkg puha vajat vagy margarint 10 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és csipet sóval keverjünk habosra, amíg a cukor elolvad. Egyesével keverjük hozzá a sárgákat és kanalanként a 30 dkg szitált lisztet. A tojáshabot lazán keverjük a tésztába. Töltsük formába és előmelegített sütőben 180 fokon süssük. A kész sütit 10 percig hagyjuk a sütőben pihenni.
Omlós tészta:
Előkészítésénél fontos tudni, hogy hideg alapanyagokkal kell dolgozni, kézzel gyúrjuk és minél előbb el kell készíteni. Kristálycukor helyett porcukrot használjunk, mert nem lehet elég jól beledolgozni a tésztába és barna pöttyös lesz a tésztánk. Az összegyúrt tésztát fél órára tegyük hűtőbe folpackba csomagolva. Sütését mindig forró sütőben kezdjük ( 200). Ha a sütit elő kell sütni a töltelék miatt, akkor tegyünk rá sütőpapírt és szórjunk bele babot vagy lencsét.
30 dkg lisztet szitáljunk rá a gyúródeszkára, közepébe csináljunk egy kis mélyedést, ebbe üssünk bele egy tojássárgáját, 10 dkg porcukrot és csipetnyi sót. 20 dkg hideg vajat apró kockákra vágva dobáljunk rá. Az egészet gyorsan, sima tésztává gyúrjuk, majd csomagoljuk folpackba és fél vagy 1 órára tegyük hűtőbe.
Enyhén meglisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd gyümölcstortaformába tesszük, a lelógó részeket levágjuk. 200 fokon süssük 20 perc alatt.
Kelt tészta:
Egyik legfontosabb alapanyaga a jó minőségű liszt és az élesztő. Nagyon sok recept a friss élesztőt ajánlja, de én mindig szárított élesztőt használok. A hozzávalók mindig szobahőmérsékletűek legyenek, ne legyen nyitva ablak. Miután a receptben leírt módon elkészítjük a tésztát, takarjuk le és tegyük meleg helyre, pl. be az ágyba a paplan alá:-)
Addig kell keleszteni amíg kétszeresére nem kel, de legalább 1 órát mindenképpen.