- Babérlevél: vigyázni kell , nehogy túladagoljuk, mert keserű lesz az étel. Levesekbe, burgonyafőzelékbe és húsok párolólevébe tegyünk bele 1 levélkét.
- Bazsalikom: fehérbab főzelékbe, salátákba, darált húsokhoz, halakhoz használjunk belőle.
- Bors: Húslevesbe szemes borsot, húsokhoz, főzelékbe, páclevekbe őrölt borsot tegyünk, majonézhez pedig fehérborsot használjunk.
- Cayenne-bors: sült húsok és halak ízesítésére használjuk.
- Citromfű: Halakhoz, gyümölcsös ételekhez, gombához és szárnyasokhoz használjuk.
- Fahéj: Őrölt fahéjat mézes, almás, diós sütikhez, rizses és tejes ételekhez használjuk. Egész fahéjat kompótlébe, gyümölcslevesekbe és mártásokba főzzük bele.
- Gyömbér: Egy darabkát húslevesbe, gyümölcs-, bab- burgonyalevesbe főzzük bele.
- Kakukkfű: mindenféle húshoz illik
- Kömény: kenyérbe, péksütikbe, sajtokba, körözöttbe, káposztás ételekbe, kolbászba keverjük bele. Ne keverjük más fűszerrel, borson és fokhagymán kívül ne használjuk mással.
- Majoránna: májas ételek, burgonyafőzelék, hústöltelék, szárnyasok ízesítője.
- Pirospaprika: magyaros ételek fűszere
- Rozmaring: szárnyasok, bárányhús, nyúlhús párolásánál használjuk
- Szegfűszeg: befőttek, kompótok, almaleves, forralt bor és sütik fűszere
- Szerecsendió: burgonyapüréhez, tojásos ételekhez, sajtokhoz, húsokhoz szórjunk belőle.
- Citrom héja: gyümölcslevesbe, mák, túrótöltelékbe, sütikbe, kompótokba, édes rizsételekbe, szószok ízesítésére használjuk.
- Fokhagyma: minden ételbe használjunk belőle
- Kapor: tökfőzelék, kovászos uborka és savanyó káposzta elengedhetetlen fűszere.
- Metélőhagyma: Csak nyersen használjuk! Zöldség-, hús-, vegyes saláta, sültek, halak, tojásételek ízesítője.
- Petrezselyem: levesekhez, főzelékekhez, főtt burgonyához, tojásételekhez használjuk.
- Tárkony: leves, bárányhús, vadas ételek, hal és burgonyafőzelékhez szórjunk belőle.
- Vöröshagyma: Szinte mindenfajta étel alapja.
- Zeller: burgonya, zöldség, hús és paradicsomleves és grillételek ízesítője.
Főzési alapismeretek
Fűszerek:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)