Főzési alapismeretek

Fűszerek:



  1. Babérlevél: vigyázni kell , nehogy túladagoljuk, mert keserű lesz az étel. Levesekbe, burgonyafőzelékbe és húsok párolólevébe tegyünk bele 1 levélkét.
  2. Bazsalikom: fehérbab főzelékbe, salátákba, darált húsokhoz, halakhoz használjunk belőle.
  3. Bors: Húslevesbe szemes borsot, húsokhoz, főzelékbe, páclevekbe őrölt borsot tegyünk, majonézhez pedig fehérborsot használjunk.
  4. Cayenne-bors: sült húsok és halak ízesítésére használjuk.
  5. Citromfű: Halakhoz, gyümölcsös ételekhez, gombához és szárnyasokhoz használjuk.
  6. Fahéj: Őrölt fahéjat mézes, almás, diós sütikhez, rizses és tejes ételekhez használjuk. Egész fahéjat kompótlébe, gyümölcslevesekbe és mártásokba főzzük bele.
  7. Gyömbér: Egy darabkát húslevesbe, gyümölcs-, bab- burgonyalevesbe főzzük bele.
  8. Kakukkfű: mindenféle húshoz illik
  9. Kömény: kenyérbe, péksütikbe, sajtokba, körözöttbe, káposztás ételekbe, kolbászba keverjük bele. Ne keverjük más fűszerrel, borson és fokhagymán kívül ne használjuk mással.
  10. Majoránna: májas ételek, burgonyafőzelék, hústöltelék, szárnyasok ízesítője.
  11. Pirospaprika: magyaros ételek fűszere
  12. Rozmaring: szárnyasok, bárányhús, nyúlhús párolásánál használjuk
  13. Szegfűszeg: befőttek, kompótok, almaleves, forralt bor és sütik fűszere
  14. Szerecsendió: burgonyapüréhez, tojásos ételekhez, sajtokhoz, húsokhoz szórjunk belőle.
  15. Citrom héja: gyümölcslevesbe, mák, túrótöltelékbe, sütikbe, kompótokba, édes rizsételekbe, szószok ízesítésére használjuk.
  16. Fokhagyma: minden ételbe használjunk belőle
  17. Kapor: tökfőzelék, kovászos uborka és savanyó káposzta elengedhetetlen fűszere.
  18. Metélőhagyma: Csak nyersen használjuk! Zöldség-, hús-, vegyes saláta, sültek, halak, tojásételek ízesítője.
  19. Petrezselyem: levesekhez, főzelékekhez, főtt burgonyához, tojásételekhez használjuk.
  20. Tárkony: leves, bárányhús, vadas ételek, hal és burgonyafőzelékhez szórjunk belőle.
  21. Vöröshagyma: Szinte mindenfajta étel alapja.
  22. Zeller: burgonya, zöldség, hús és paradicsomleves és grillételek ízesítője.